Het gezin maakt onderdeel uit van een leefgemeenschap. Het leeft volgens eigen regels en gaat voor eigen doelstellingen. Daarbij is het voortdurend in samenspel met zijn omgeving (familie, vrienden, school, sportvereniging).Verloopt deze interactie harmonieus dan gaat het goed met het gezin en de leden ervan.
Wanneer er problemen ontstaan, kunnen deze niet los gezien worden van het gezinssysteem, waarin het zich voordoet. Een ieder in het gezin is onderling afhankelijk van elkaar en oefent invloed uit op elkaar.
Een kind dat zich onvoldoende kan uiten en onzeker is hoe het zich kan gedragen volgens de regels van gezin en leefgemeenschap (familie, school en sportvereniging) voelt zich ongelukkig en raakt geblokkeerd in zijn ontwikkeling.
In de integratieve psychotherapie staan het kind, de jongere of de volwassene centraal. Als mens vorm je het geheel van lichaam, ziel en geest (holistisch mensbeeld). Geen onderdeel van het geheel kan los worden gezien van dat geheel. Klachten kunnen ontstaan en hun uitwerking hebben op verschillende lagen (denken, voelen, doen en zijn). Als individu weet je soms (on)bewust dat je zonder hulp je niet volledig kan ontwikkelen. Dan is het onderzoeken van de oorzaken de weg om tot inzichten te komen. Pas wanneer je ontdekt hebt waar je weerstand zit, zal je kunnen veranderen en kan je tot een nieuw inzicht komen binnen de grenzen van je mogelijkheden. Er ontstaat weer evenwicht in denken, voelen,doen en zijn.
www.cascadens.nl copyright © 2008-2020 Cascadens